Ukelila

Ukelila is een innovatief muziekeducatieprogramma dat kinderen in basisscholen de kans biedt om een muziekinstrument te leren spelen. Elke week krijgen ze in kleine groepjes een uur les van professionele muzikanten. De lessen gaan door binnen de gewone schooluren. Alle leerlingen doen mee, net zoals aan de reken- of taalles. Zij leren al snel samenspelen, en vormen reeds na korte tijd een heus orkest. Een ervaring die motiveert en stimuleert.

In groep muziek maken geeft een boost aan de sociale, emotionele  en intellectuele ontwikkeling van kinderen. Samen musiceren verhoogt hun zelfwaarde en hun concentratievermogen. Het leert hen luisteren naar elkaar en het stimuleert hun creativiteit. Discipline en doorzetting zijn belangrijke vaardigheden die ze leren. In een orkest is iedereen gelijk. Niemand wordt uitgesloten. Nieuwe talenten bloeien open.

Ukelila is geïnspireerd op Het Leerorkest (Amsterdam) en El Sistema (Venezuela). Ook daar staat samenspel onmiddellijk centraal. Kinderen leren er meteen in groep een instrument bespelen. Er is ruimte voor ‘leren van elkaar’ (‘peer teaching’). Samenspel en muzikale expressie primeren boven techniek. Passie komt eerst, verfijning volgt later. Al na enkele weken spelen de kinderen samen in een schoolorkest. Enkele maanden later staan ze al op het podium voor publiek (‘learning through performing’). Een grote verscheidenheid aan muzikale genres en zang krijgen een belangrijke plaats.